Земська ліберальна партія північної України та Російська Православна Церква: від спроб практичної взаємодії і партнерства до соціальної конкуренції та опонування (60–80 рр. ХІХ ст.) - Котельницький, Н.А. (Сіверщина в історії України, 2023)
У дослідженні на основі маловідомих історичних джерел, частина яких уперше запроваджується до міжнародного наукового обігу, з’ясовані базові складові клерикальної політики земської ліберальної партії північної України, яка була невід’ємною та органічною частиною етноконфесійної програми цієї течії визвольного руху у Російській імперії другої половини ХІХ ст. Автор приходить до висновку про те, що взаємовідносини між Російською Православною Церквою та опозиційною аристократичною фрондою регіону у другій половині ХІХ ст. пройшли еволюцію від прагнень партнерства та практичних спроб співробітництва до соціального змагання, конкуренції, опонування візаві. Демаркаційним маркером вказаних метаморфоз стала революційна зміна внутрішньополітичного курсу у Російській імперії – від епохи модернізацій Олександра ІІ до доби політичної реакції Олександра ІІІ. The study, based on little-known historical sources, some of which are introduced to international scientific circulation for the first time, elucidates the basic components of the clerical policy of the Zemstvo Liberal Party of Northern Ukraine, which was an integral and organic part of the ethno-confessional program of this current of the liberation movement in the Russian Empire in the second half 19th century The author comes to the conclusion that the relationship between the Russian Orthodox Church and the opposition aristocratic front of the region in the second half of the 19th century. have undergone an evolution: from aspirations of partnership and practical attempts at cooperation to social competition, competition, opposition to each other. The demarcation marker of these metamorphoses was the revolutionary change in the domestic political course in the Russian Empire - from the era of modernizations of Alexander II to the era of political reaction of Alexander III.