Ремісниче училище ім. Н.А. Терещенка: історія будівництва та реорганізації - Шишкіна, Ю.А. (Сіверщина в історії України, 2023)
Стаття присвячена історії створення, будівництва та реорганізації Глухівського ремісничого училища ім. Н.А. Терещенка – одного з найстаріших та найавторитетніших навчальних закладів України. Він пройшов довгий історичний шлях – від ремісничого училища, у якому навчалось 32 учні, до вищого навчального закладу І–ІІ рівнів акредитації як складової частини Сумського національного аграрного університету. За своїми архітектурними якостями будівля Ремісничого училища є однією з найоригінальніших споруд відповідних установ зламу ХІХ–ХХ ст., пам’яткою громадсько-просвітницької діяльності родини Терещенків. Включена до «Зводу пам’яток історії та культури України». У роботі висвітлюється питання благодійницької діяльності відомої родини цукрозаводчиків Терещенків, що залишила значний слід в історії України в цілому і Глухова зокрема. У коло їхньої діяльності входила торгівля та промислове підприємництво, державна служба та громадські справи, просвітництво та благодійність. Вони спрямовували свої зусилля на благо суспільства, були засновниками багатьох музеїв, фінансували будівництво церков, засновували лікарні і притулки для бідних та знедолених, давали кошти на утримання шкіл, ліцеїв, університетів, які і донині використовують за призначенням. The article is devoted to the history of the creation, construction, and reorganization of the Hlukhiv Tereshchenko Craft School, one of the oldest and most authoritative educational institutions in Ukraine. It has come a long way from a vocational school with 32 students to a higher education institution of the I-II accreditation levels as an integral part of Sumy National Agrarian University. In terms of its architectural qualities, the building of the Craft School is one of the most original structures of the relevant institutions of the turn of the nineteenth and twentieth centuries, a monument to the public and educational activities of the Tereshchenko family. It is included in the Code of Historical and Cultural Monuments of Ukraine. The work highlights the charitable activities of the famous Tereshchenko family of sugar producers, which left a significant mark on the history of Ukraine in general and Hlukhiv in particular. Their activities included trade and industrial entrepreneurship, civil service and public affairs, education and charity. They directed their efforts to the benefit of society, were the founders of many museums, financed the construction of churches, founded hospitals and shelters for the poor and disadvantaged, and provided funds for the maintenance of schools, lyceums, and universities, which are still used for their intended purpose.