З історії Парафіївського маєтку П.І. Харитоненка початку ХХ ст. - Товстоляк, Н.М. (Сіверщина в історії України, 2023)
Стаття присвячена деяким аспектам історії Парафіївського маєтку початку ХХ ст. Його власник, П.І. Харитоненко (1853–1914), – знаменитий український підприємець у галузі цукрової промисловості і меценат. На основі маловідомих матеріалів та архівних документів розглянуто основні стадії будівництва залізниці Григоровка-Качанівка у 1912–1913 рр., роботу архітектора А.Є. Білогруда з проєктування та будівництва маєтку у 1911–1914 рр. Доведено, що роботи з модернізації маєтку сприяли економічному та історико-культурному розвитку регіону. Авторка звернула увагу на необхідність подальшого дослідження історії Парафіївського маєтку у контексті поглибленого комплексного вивчення історії провідних українських регіонів. The article is devoted to some aspects of the history of the Parafiivka estate of the early twentieth century. Its owner, P.I. Kharytonenko (1853- 1914), was a famous Ukrainian sugar industry entrepreneur and philanthropist. On the basis of little-known materials and archival documents, the author examines the main stages of the construction of the Hryhorivka-Kachanivka railway in 1912-1913; the work of architect A.Ye. Bilohrud on the design and construction of the estate in 1911-1914. It is proved that the work on the modernization of the estate contributed to the economic, historical and cultural development of the region. The author draws attention to the need for further research into the history of the Parafiivka estate in the context of an in-depth comprehensive study of the history of leading Ukrainian regions.