До питання дослідження стану охорони та збереження об’єкта культурної спадщини Національного заповідника "Києво-Печерська лавра" – Крамниця для продажу ікон і книжок - Загрива, Н.А. (Сіверщина в історії України, 2023)
У запропонованій статті автором зроблено спробу описати, систематизувати, проаналізувати маловідому широкому загалу інформацію, починаючи із заснування пам’ятки архітектури і до сьогодення: обстеження пам’ятки архітектури та його результати, пропозиції та вжиття відповідних заходів щодо усунення впливу негативних факторів на технічний стан конструктивних елементів пам’ятки, запровадження виконання робіт з благоустрою прилеглої території з метою максимального збереження та охорони пам’ятки архітектури, її раціонального використання в процесі пристосування до певних умов використання відповідними службами Свято-Успенської Києво-Печерської лаври (чоловічого монастиря) УПЦ МП, у безоплатному та безстроковому користуванні якого наразі перебуває пам’ятка. In the proposed article the author tries to describe, systematize, analyze information little known to the general public, from the founding of the monument to the present day: a monument inspection and its results, proposals, and measures to eliminate the impact of negative factors on the technical condition of structural elements of the monument, the introduction of the landscaping of the surrounding area to maximize the preservation and protection of the architectural monument, its sustainable use in the process of adaptation to certain conditions of its use by relevant services of Svyato Uspensky Kyiv Pechersk Lavra (male monastery) of the UOC-MP which allows the monument free and indefinite use.