Уявлення про смерть і поховальні звичаї гуцулів - Сушко, В. (Народна творчість та етнологія, 2014)
Статтю підготовлено за матеріалами етнографічної експедиції Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України влітку 2012 року у Верховинський, Косівський та Надвірнянський райони Івано-Франківської області. Подано опис перебігу обрядодій та основної атрибутики поховальної обрядовості гуцулів –етнографічної групи українців. Автор довела загальноукраїнський характер обрядовості за наявності регіональних і локальних особливостей, звернула увагу на світоглядні уявлення та часові зміни цього виду сімейних ритуалів. Статья подготовлена по материалам этнографической экспедиции Института искусствоведения, фольклористики и этнологии им. М. Т. Рыльского НАН Украины летом 2012 года в Верховинский, Косовский и Надвирнянский районы Ивано-Франковской области. Дано описание хода обрядовых действий и основной атрибутики погребальной обрядности гуцулов – этнографической группы украинцев. Автор доказала общеукраинский характер обрядности при наличии региональных и локальных особенностей, обратила внимание на мировоззренческие представления и временные изменения этого вида семейных ритуалов. The article is based on the materials of the Ukrainian National Academy of Sciences, M. Rylskyi Institute for Art Studies, Folkloristic and Ethnology ethnographic expedition to Verkhovyna, Kosiv, and Nadvirna districts of Ivano-Frankivsk Region in the summer of 2012. There has been presented a description of the ritual actions and main attributes of the exequies of the Huculs, a Ukrainian ethnographic group. The authoress proved the general Ukrainian nature of these rites, notwithstanding their regional and local peculiarities, as well as noticed the ideas of outlook and temporal changes of this type of family ceremonies.