Особливості традиційного природокористування в ландшафтах Південної Наддніпрянщини: трансформаційні та деформаційні процеси - Боса, Л. (Народна творчість та етнологія, 2014)
У статті зроблено спробу реконструювати традиційні риси природокористування прирічкових територій Південної Наддніпрянщини. Показано екологічні та соціокультурні зміни внаслідок будівництва каскаду ГЕС на Дніпрі. Емпіричною базою дослідження є переважно власні польові матеріали: сімейно-біографічні тексти, меморати, локальні перекази та легенди, судження інформаційного, оцінювального та прогностичного характеру мешканців краю, відселених із зони затоплення Кременчуцьким, Дніпродзержинським та Каховським водосховищами; зроблено етнографічні описи на основі включеного спостереження; частково обстежено місцеві архіви. The paper attempts to reconstruct the traditional features of nature management in the streamside of Southern Over-Dnipro Land. The environmental and socio-cultural changes in consequence of the building of a series of hydroelectric power plants on the Dnipro have been shown. The empirical research base is the auctorial field materials, notably: family biographical texts; memorates; local legends; informational, estimating, and prognostic opinions of inhabitants of the land under study who were evacuated from the flooded area inundated by the Kremenchuk, Dniprodzerzhynsk, and Kakhovsk reservoirs. The ethnographic descriptions based on participant observation and, partly, the examined local archives and museum collections have been carried out.