Український народ про Леніна (Народна творчість та етнографія, 1957)
В радянському фольклорі постать великого вождя Комуністичної партії і народу Володимира Ілліча Леніна зігріта безмежною, глибокою народною любов’ю. Ленін — як сонце, що кида промінь по всій землі і піднімає до життя людство, вказуючи йому вірний і єдиний шлях,— саме так передусім осмислюється образ незабутнього Ілліча в поетичній творчості трудящих. Народ ні на хвилину не перестає складати натхненні твори про Леніна, про нове життя. Ці твори живуть і діють: вони, змальовуючи ленінське безсмертя, розкривають красу нашого життя, народженого генієм Леніна, славною Комуністичною партією. Зображення здобутого щастя завжди пов’язується з боротьбою Леніна в дні безсмертного Жовтня, коли «піднялась велика буря, щоб верхи ламати», коли безпосередньо «кликав Ленін до зброї ставати». Народ повсякчас звертається до жовтневих подій, щоб рельєфніше, з життєвою реалістичністю передати велич образу Володимира Ілліча. Поетична інтерпретація ленінської мудрості і його геніальних накреслень для майбутнього просто і глибоко звучить в народних устах. Нижче подаються неопубліковані та нові записи народної поетичної творчості про безсмертного Ілліча, а також твори окремих авторів з середовища робітників, колгоспників, твори кобзарські. Матеріали зібрані в експедиціях, а також надіслані в інститут окремими збирачами та народними співцями.