Народні скарби - Родіна, М.С. (Народна творчість та етнографія, 1957)
Відділ фондів ІМФЕ АН УРСР є важливим республіканським центром, де зосереджено великої цінності матеріал з фольклору, етнографії, народної мови, театральної і образотворчої культури, професіональної і народної музики, народних танців тощо. Матеріали ці мають сотні тисяч назв, які згруповані в багатьох одиницях збереження і становлять велику скарбницю культурної спадщини українського народу. В інституті зберігається 35 окремих фондів, з яких 19 утворилися внаслідок творчого життя, громадської діяльності багатьох видатних представників української культури і мистецтва та 16 фондів відомчих, тобто таких, що їх створили етнографічно-фольклорні, музичні та мистецькі наукові і творчі організації та установи.