Народне танцювальне мистецтво - Гуменюк, А.І. (Народна творчість та етнографія, 1957)
На Радянській Україні побутує багато танців, як хороводи (танки, веснянки, гаївки тощо), метелиці, гопаки, козачки, коломийки, гуцулки, верховини, польки; цілий ряд характерних (сюжетних) танців, як «Аркан», «Швець», «Коваль», «Косар», «Танець лісорубів» і ін. Проте до останнього часу не визначені жанри і види цих танців, стильові особливості виконання, варіанти. Враховуючи незадовільний стан публікації і дослідження народної танцювальної музики та хореографії на Україні, а також потреби професіональних і самодіяльних виконавських колективів та композиторів, Інститут мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН УРСР розпочав роботу над збірником «Українські народні танці» (хореографія, музика та одяг).