Петриківський декоративний розпис - Глухенька, Н.О. (Народна творчість та етнографія, 1957)
Справжнього розквіту набуло традиційне народне декоративне мистецтво після перемоги Великого Жовтня. Почалась епоха відродження народного мистецтва на нових, соціалістичних засадах. Перші ж роки Радянської влади викликали великі зрушення в українському настінному розписі. В його розвитку зазвучав новий мотив: поряд з давнім звичаєм розписувати інтер’єр та предмети хатнього вжитку помітно зростає потяг до застосування петриківського орнаменту в багатьох інших формах. Значно збагачується тематика розпису, гнучкішим і різноманітнішим стає використання його для оздоблення інтер’єру. Справжній настінний розпис у петриківців дістав нову форму застосування — розпис на папері аніліновими фарбами, розведеними на яєчному жовтку; папір згодом наклеювався на стіни, комин, сволок і полиці «мисника».