Заробітчанські землеробські артілі на Україні (в кінці XIX - на поч. XX ст.) - Поріцький, А.Я. (Народна творчість та етнографія, 1957)
Враховуючи незадовільний стан вивчення заробітчанських артілей, нам довелося збирати матеріал не тільки в періодичних виданнях наукових товариств, земств, користуватися тогочасною пресою та архівними документами, а й широко опитувати під час експедицій населення і мати розмови з тими, що до 1917 р. ходили на заробітки, були членами землеробських та інших народних артілей. Зібраний матеріал дає можливість розкрити структуру, побутову та звичаєву сторону заробітчанських артілей сільськогосподарського пролетаріату — цієї поширеної народної форми організації праці і форми громадсько-побутового об’єднання в період капіталізму.