Обряд встановлення троїцької «віхи» на Переяславщині - Курочкін, О.; Сироткін, В. (Народна творчість та етнологія, 2014)
У статті на основі польових етнографічних матеріалів відтворено архаїчний ритуал установлення троїцько-купальських дерев, що й нині побутує на Лівобережжі. Проаналізовано процеси семантичного перекодування і модифікації обрядових символів під впливом соціально-культурних зрушень та ідеологічної кон’юнктури. The article, based on the field ethnographical materials, reconstructs the archaic ritual of erecting the Whit Sunday –Midsummer Day’s trees, which is still to be observed on Left-Bank Ukraine. There have been analyzed the processes of semantic re-encoding and modification of ritual symbols influenced by the social-cultural changes and ideological conjuncture.