Особливості побутування дзвонарства на Косівщині - Кіндратюк, Б. (Народна творчість та етнологія, 2014)
У статті привернуто увагу до регіонального аспекту функціонування дзвонарства (на матеріалі парафій у Косівському р-ні Івано-Франківської обл.). Показано багатство речових кампанологічних джерел – бил, дзвонів, дзвінків і дзвіниць, описано їхнє відображення в народній культурі. Частина дзвонів із цього регіону є унікальними пам’ятками ливарницького мистецтва, писемності. Їхнє вивчення стане в нагоді під час написання історії дзвонарства Прикарпаття. The article, based on the material of parishes in Kosiv District, Ivano-Frankivsk Region, deals with a regional aspect of bell-ringing functioning. The variety of material campanological sources – clappers, bells, small bells, and bell towers has been shown, and their representation in folk culture has been described. A part of this region’s bells is the unique monuments of founding art and written language. Their study will offer a good opportunity for writing the history of bell-ringing in Prykarpattia.