Європейська хартія – європейська двомовність - Ажнюк, Б. (Народна творчість та етнологія, 2014)
У статті розглядаються відмінності між двомовністю радянського зразка, що сформувалася в Україні внаслідок асиміляторської мовної політики Кремля, з одного боку, і двомовністю європейського зразка, — з другого. Запропоновано перелік джерел, на підставі яких можна сформулювати європейські принципи мовної політики, і обговорюються найважливіші риси такої політики, а також можливості її застосування в сучасній Україні. The paper focuses on the differences between the post-Soviet type of bilingualism in Ukraine, which is the outcome of Kremlin’s assimilation policies, on the one hand, and bilingualism of European extraction, on the other. The paper outlines the sources from which the European principles of language policy can be deduced, discusses the most essential features of such policy, and its applicability in contemporary Ukraine.