Поліхромія в архітектурі народного житла - Самойлович, В.П. (Народна творчість та етнографія, 1957)
Роль кольору в архітектурі сільського житла відіграє немаловажну роль. Тимчасом у типових проектах ще недостатньо використовуються кращі народні традиції в питанні архітектурно-художнього оздоблення житла. А це дало б можливість мінімальними і досить простими художніми засобами добитись максимальної виразності архітектурного рішення. Творче застосування української народної архітектурної спадщини під кутом зору сучасних вимог до будівництва житла і зокрема використання поліхромії, при умові заміни недостатньо стійких барвників довговічними фарбами, безсумнівно буде сприяти підвищенню архітектурно-художньої якості колгоспного житла.