Пісні — провісниці російської революції - Кишко, І.М. (Народна творчість та етнографія, 1957)
Революційна пісня досягла своєї кульмінації в пролетарський період визвольного руху — організуючої, всепереможної дії, що в пісенних інтонаціях та поетичній формі виражає непохитну волю й енергію революційних мас. З цією піснею трудящі йшли на барикади в 1905 р., і з нею вони здійснили переможну Жовтневу революцію. У роки громадянської війни виникло немало нових пісень, проте центральне місце в повсякденному побуті революційного народу посідали «Інтернаціонал», «Марсельєза», «Варшав’янка», «Ви жертвою пали» — гордість і слава пролетарів усіх країн. Революційна пісня була і лишається незмінним супутником великих починань Комуністичної партії, під проводом якої народи нашої Батьківщини успішно будують комунізм.