Національно-мовні виклики сучасному вченому-гуманітарію - Загнітко, А. (Народна творчість та етнологія, 2014)
У статті розглянуто особливості сучасного мовного простору України; розкрито напрями посилення мовної агресії на окремих територіях держави; охарактеризовано основні процеси актуалізації загальнонаціонального діалогу з наголошенням функційного навантаження державної мови; з’ясовано визначальні національно-мовні виклики, адресовані сучасному науковцю-гуманітарію, і програмні чинники національно-мовної матриці українського суспільства. The features of modern Ukrainian linguistic space have been analysed; the trends of intensification of linguistic aggression on certain territories of our state have been disclosed. In addition, there have been described the main processes of actualisation of nationwide dialogue, with accentuating the functional significance of the state language. Also there have been found out the determinative national and linguistic challenges addressed to a modern humanitarian scientist, as well as the programme factors of the Ukrainian society’s national and linguistic matrix.