Весняні обряди та наспіви басейну Уборті: географічний вимір - Скаженик, М. (Народна творчість та етнологія, 2014)
У статті подано результати дослідження середньополіських весняних традицій, локалізованих у басейні р. Уборть (Ємільчинський та Олевський р-ни Житомирської обл., Лельчицький та південні села Петриківського р-ну Гомельської обл.). Предмет розгляду – весняні обряди, пісенні жанри весняного сезону (веснянки закличні та співані, хороводно-ігрові, постові пісні релігійного змісту), основні (домінантні для кожної традиції мелотипи. Кожен з аспектів розглянуто в контексті його географічної локалізації. Стаття супроводжена картою, нотними прикладами, таблицею ритмічних схем найпоширеніших наспівів та світлинами весняних обрядів. The paper presents the results of researching the Central Polissia vernal traditions localized along the Ubort River basin (Yemilchyne and Olevsk districts of Zhytomyr Region in Ukraine, and Lelchytsi and neighbouring southern villages of Petrykiv and Mozyr districts of Homel Region in Belarus). The subject of research is spring rites, song genres of vernal season (spring songs and spring invocatory songs; round dance and playing spring songs; and Lenten songs), and the main melodic types that are dominant for any of the traditions. Each aspect is considered in the context of its geographical location. The article is accompanied by a map, musical examples, a chart of rhythmic schemes of the widespread tunes, as well as photographs of performances of spring rites.