Історія досліджень сільської молоді у слов’янських країнах - Полек (Момот), Т. (Народна творчість та етнологія, 2014)
У статті розглянуто історію досліджень сільської молоді у слов’янських країнах. На прикладі кожної окремої держави охарактеризовано розвиток знань про сільську молодь, наведено найвагоміші праці та проекти із зазначеної теми. Особливу увагу приділено міграції сільської молоді до міст та її перебуванню в просторі міста. Аналіз історіографії досліджень із цієї теми показав, що в окремих країнах спостерігається не лише підвищена увага до проблем сільської молоді, але й співпраця наукових установ і держави, коли наукові дослідження молодіжних реалій стають фундаментом для подальшої державної політики у цій сфері. В статье рассматривается история исследований сельской молодежи в славянских странах. На примере каждого отдельного государства характеризуется развитие знаний о сельской молодежи, приводятся самые влиятельные труды и проекты по данной теме. Особенное внимание отводится миграции сельской молодежи в города и ее пребыванию в пространстве города. Анализ историографии исследований по данной теме показал, что в отдельных странах наблюдается не только повышенное внимание к проблемам сельской молодежи, но и сотрудничество научных учреждений и государства, когда научные исследования молодежных реалий стают фундаментом для последующей государственной политики в этой сфере. The main focus of the article is on the history of researching the rural youth in Slavic countries. By exemplifying each country, there has been given a characterization of a level of knowledge development regarding rural youth, and there have been suggested the most significant works and projects on the topic under discussion. Special attention is paid to the migration of rural youth to cities and their stay in the space of the city. The analysis of the topic’s research historiography has shown that in separate countries, one can observe not only a heightened interest of scholars in researching the problems of rural youth but also a cooperation of scientific institutions and government when the research study of youth realities becomes the basis for further public policy in this sphere.