Глиняний посуд у традиційній культурі харчування українців через призму наукового дослідження Варвари Щелоковської - Щербань, О. (Народна творчість та етнологія, 2014)
Уперше в українській етнології проаналізовано працю Варвари Щелоковської у площині дослідження традиційної культури харчування українців. Досліджено внесок її авторки у вивчення порушеної теми. Виокремлено аспекти й питання, що потребують належної уваги сучасних етнографів з урахуванням потреб і рівня розвитку сучасної етнології, історії, культурології, мистецтвознавства та керамології. Зроблено висновок про високий рівень інформативності та наукової ретельності аналізованої праці Варвари Щелоковської. Впервые в украинской этнологии проанализирован труд Варвары Щелоковской в плоскости исследования традиционной культуры питания украинцев. Исследован вклад его автора в изучение затронутой темы. Выделены аспекты и вопросы, которые нуждаются в надлежащем внимании современных этнографов с учетом потребностей и уровня развития современной этнологии, истории, культурологии, искусствоведения и керамологии. For the first time in Ukrainian ethnology, the research of Varvara Shchelokovska in the sphere of studying the traditional culture of nourishment of the Ukrainians has been analyzed. There has been also examined a contribution of the scholar to the research of the theme under study. There have been separate aspects and issues that require the appropriate attention of modern ethnographers, taking into account the needs and level of development of modern ethnology, history, cultural studies, art history, and ceramology.