Музей Володимира Гнатюка у Велесневі - Герета, І. (Народна творчість та етнографія, 1969)
Велеснів... Село це дуже мальовниче. І назва у нього неабияка. Прислухайтесь добре, і ви зачуєте щось староукраїнське, відгомін віків. Та не тому воно так широко відоме. Тут народився вчений з світовим іменем — Володимир Гнатюк. Хлоп'ям босоногим покинув він рідне село, прославивши його згодом своєю невтомною творчою працею. Тепер Велеснів щедро сплачує борг своєму великому громадянинові. Шість залів, заповнених сонцем по вінця! Такий музей Гнатюка, нещодавно відкритий у селі.