Мистецька цінність «кам'яних баб» - Марченко, Г. (Народна творчість та етнографія, 1969)
Не буде перебільшенням, коли скажемо, що у нашому мистецтвознавстві так звані «кам'яні баби» (або «боввани», як їх ще інколи називають) є своєрідними «білими плямами» і для сучасного мистецтва вони майже не відкриті. У всякому разі щодо їхніх художніх якостей ми ще не маємо грунтовного дослідження, зробленого мистецтвознавцями. Так було, до речі, і з іконою, яку наприкінці XIX ст. «удруге» відкрили для себе художники й знавці, незважаючи на її вісімсотрічний розвиток як мистецтва на Україні. Не тільки мистецький, але й історичний бік цієї справи ще й у наш час має ряд невирішених питань принципового характеру.