Життєпис кобзаря Григорія Кожушка. Вступне слово Федора Лаврова (Народна творчість та етнографія, 1969)
Сумщина уславилася своїми талановитими народними співцями-кобзарями. Тут бриніли золоті струни дзвінкоголосих кобз і лунали співучі голоси чародіїв пісні й музики Степана Пасюги, Єгора Мовчана, Івана Чаловського, Дмитра Циганенка та ін. На Сумщині жив і талановитий кобзар Григорій Семенович Кожушко (І880— 1924). У січні 1916 р. його запросив до себе професор Петроградського археологічного інституту Микола Іванович Привалов, майстер гри на кобзі, знавець і шанувальник українського кобзарського мистецтва. Зацікавившись кобзарською діяльністю українського народного співця, вчений вирішив записати його біографію. М. І. Привалов почав цю роботу, а закінчити її доручив самому Г. С. Кожушку, який вмів друкувати.