Український художньо-архітектурний відділ харківського літературно-художнього гуртка - Півненко, А. (Народна творчість та етнографія, 1991)
Поряд з такими художніми об’єднаннями, як Гурток місцевих художників (1900—1908), Товариство харківських художників (1906—1916), Кільце (1911—1913), в 1912 році був створений Літературно-художній гурток. Він об’єднав розрізнені мистецькі сили. Його членами були харків’яни та іногородні діячі культури. Це сприяло зміцненню творчих зв’язків з іншими містами. Гурток мав статут, видавав книжки, журнал, газету. Його метою було утворення артистичного клубу, де проводилися б вечори відпочинку, ставилися спектаклі, читалися лекції з різних питань мистецтва і літератури. Кожного четверга — обговорення книги відомих письменників, організовувалися вечори поезії за участю місцевих і столичних літераторів, на одному з яких (1914 р.) відбулася зустріч з Д. Бурлюком, В. Маяковським та І. Северянином, в 1916 р. з Бальмонтом. Однією з форм роботи гуртка була популяризація мистецтва через лекції.