Звичаї та фольклор села Плоского. Вступне слово Підпалої Ніли - Юркевич, Ю. (Народна творчість та етнографія, 1991)
Поданий нижче короткий опис традиційного побуту, звичаїв та фольклору села Плоского здійснила людина, яка не належить до кола дослідників народної культури. За фахом він інженер-конструктор, а також перекладач технічної літератури з іноземних мов. Майже все життя прожив за межами України, причому багато років в таборах ув’язнення і на засланні. Але своїм походженням, обставинами виховання, духовними зацікавленнями він завжди був тісно пов’язаний з Україною, з її культурою, зокрема традиційною.