З народної медицини українців - Болтарович, З. (Народна творчість та етнографія, 1991)
В системі традиційних медичних знань профілактика захворювань належить до малодосліджених ділянок народної медицини. Все ж і на основі численних даних етнографічної літератури та сучасних польових матеріалів можна констатувати, що народні методи профілактики, як і терапії, зумовлювалися поглядами на етіологію недуг і, цілком природно, поєднували раціональні дії з ірраціональними.