Нетрадиційна самодіяльність: стан, проблеми, шляхи розвитку - Новійчук, В. (Народна творчість та етнографія, 1991)
Звичайні уявлення про масову художню самодіяльність нині не охоплюють всіх тих нових явищ» що виникли в ній останнім часом і не завжди дають змогу осмислити перетворення, які відбулися в культуро-творчому процесі сьогодення. Сучасна масова художня самодіяльність відзначається багатоманітністю виявів, жанрів, неоднорідністю організаційних форм, функціональною різноплановістю, суперечливістю загальних тенденцій розвитку. Паралельно існують, доповнюючи один одного, види дозвільної діяльності, які беруть початок з традицій фольклорної творчості, і такі, що наслідують принципи професіонального мистецтва. Виникають і розвиваються форми, які не мають прямих аналогів або давніх традицій ні в професіональному, ні в народному мистецтві.