Козацький танець в "Енеїді" Івана Котляревського - Купленник, В. (Народна творчість та етнографія, 1991)
У поемі І. П. Котляревський називає ряд танців, ігор та хороводів; з особливим піднесенням змальовує він танець Енея з Гандзею. Автор відтворює його настільки яскраво і виразно, що можна впевнено говорити не тільки про характер твору, його композиційну побудову, рухи, вбрання, а навіть і про особливості виконання танцюючих. На жаль, І. Котляревський не називає конкретно самого танцю. З цього можна робити два висновки: або назва була всім відома і зрозуміла, або автора стримували якісь інші, можливо, політичні міркування. (Останнє спробуємо обгрунтувати в цій статті).