Фольклористична діяльність Платона Лукашевича (ранній період) - Супронюк, О. (Народна творчість та етнографія, 1991)
У 1836 році в Петербурзі вийшла збірка Платона Лукашевича «Малороссийские и червонорусские народные думы и песни», що стала одним з етапних видань в історії української фольклористики XIX століття. Нині йдеться про перевидання її, що є додатковим стимулом до опрацювання нез’ясованих сторінок життя і діяльності П. Я. Лукашевича, яких поки що залишається чимало. Одна з них — витоки інтересу до української народної творчості і його перша фольклористична праця — розглядаються на основі нових матеріалів у пропонованому повідомленні.