Україніана братів Маковських - Белічко, Ю. (Народна творчість та етнографія, 1991)
Брати Маковські — Костянтин, Микола і Володимир увійшли в історію російського образотворчого мистецтва як самобутні художннки-демократи, співзасновники знаменитого Товариства пересувних художніх виставок. Не пройшло поза увагою тогочасної критики й те, що вони чимало творів присвятили Україні, а найбільше В. Маковський. Звернення братів до української тематики, з одного боку, було відповіддю на сталий інтерес російського суспільства 70—80-х років XIX ст, до життя українського народу, його історії і чарівної природи. А з другого — результатом численних поїздок художників у різні регіони північно-східної і центральної України: Чернігівщину, Сумщину, Полтавщину.