Деревообробні ремесла та промисли - Лемеха, М.В. (Народна творчість та етнологія, 2014)
Цим матеріалом започатковуємо опублікування окремих робіт з матеріальної культури, напрацьованих наприкінці 1940-х – на початку 1950-х років співробітниками Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнографії (м. Київ) та Етнографічного музею Академії наук (м. Львів) у рамках підготовки «Етнографічного атласу матеріальної культури Української РСР». Через низку суб’єктивних обставин і тогочасних суспільно-політичних реалій ці тексти за тих часів не були опубліковані, а окремі з них були передані на зберігання до Архівних наукових фондів рукописів та фонозаписів Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології ім. М. Т. Рильського НАН України. У статті досліджуються традиційні деревообробні ремесла України. Описано технології обробки деревини, інструменти та вироби. Висвітлено значення цих ремесел у житті місцевих громад та їх еволюцію з часом. The article explores traditional woodworking crafts in Ukraine. It describes wood processing technologies, tools, and products. The significance of these crafts in local communities and their evolution over time is highlighted.