Мотиви й образи рекрутських і солдатських пісень в українських народних баладах - Яринчина, О. (Народна творчість та етнологія, 2014)
У статті розглянуто історію дослідження балади як жанру фольклору, її класифікацію, специфіку і проблематику. Окреслено основні мотиви, простежено їхнє втілення в рекрутських і солдатських піснях. За результатами проведеного текстологічного аналізу виокремлено подібності й відмінності жанрів балади і рекрутських та солдатських пісень. В статье рассмотрена история исследованя фольклорного жанра баллады, ее классификация, специфика и проблематика. Выделены основные мотивы, изучено их воплощение в рекрутских и солдатских песнях. По результатам текстологического анализа определены сходства и отличия жанров баллады, рекрутских и солдатских песен. The article examines the history of researching ballads as a genre of folklore, their classification, specificity, and subject matter. There have been outlined the principal motifs and retraced their expression in the recruit’s and soldier’s songs. After the results of textual critical analysis, there have been distinguished the similarities and differences between the genres of ballads and the recruit’s and soldier’s songs.