Матеріали для виготовлення й декорування народного вбрання українців Поділля: класифікація та особливості - Іваневич, Л. (Народна творчість та етнологія, 2014)
У статті завдяки аналізу відомих і маловідомих праць та музейних фондових колекцій висвітлюються характерні особливості матеріалів для виготовлення й оздоблення традиційного вбрання українців Поділля, а також порушується проблема формування загальної класифікації матеріалів. Уперше подається розширена класифікація матеріалів для створення складових елементів народного костюма подолян ХІХ – початку ХХ ст. В статье в результате анализа известных и малоизвестных работ и музейных фондовых коллекций раскрываются характерные особенности материалов для изготовления и украшения традиционной одежды украинцев Подолья, а также поднимается проблема формирования общей классификации материалов. Впервые подаётся расширенная классификация материалов для создания составляющих элементов народного костюма подолян ХIХ – начала ХХ вв. The article, as a result of analyzing both the famous and little-known works and museum collections, sheds light on the peculiarities of fabrics for making and adorning the traditional attire of the Podillia Ukrainians and the problem of the formation of a general classification of the fabrics. For the first time, there has been submitted the broadened classification of fabrics for making the components of folk costumes of the ХIXth -early ХХth centuries Podillia Ukrainians.