Український вертеп на межі двох епох - Курочкін, О. (Народна творчість та етнологія, 2014)
У статті на основі міждисциплінарного підходу конспективно простежено шляхи історичної еволюції українського вертепу протягом ХХ – на початку ХХІ ст. Наголошено на зростаючій ролі вертепу в системі сучасних етнокультурних комунікацій. В умовах громадсько-політичної активізації, яку нині переживає українське суспільство, ця фольклорно-театральна форма розвивається й модернізується відповідно до вимог часу. В статье на основе междисциплинарного подхода конспективно прослеживаются пути исторической эволюции украинского вертепа в течение ХХ – в начале ХХІ ст. Акцентируется возрастающая роль вертепа в системе современных этнокультурных коммуникаций. В условиях гражданско-политической активизации, которую нынче переживает украинское общество, эта фольклорно-театральная форма развивается и модернизируется в соответствии с требованиями времени. Based on the interdisciplinary approach, the article concisely retraces the tenors of the historical evolution of the Ukrainian Nativity play through the XXth – early XXIst centuries. There has been accentuated an increasing role of the Nativity play in the system of modern ethno-cultural communications. Being conditioned by the intensification of public and political activity which the Ukrainian society is now enduring, this folkloric and theatrical form evolves and modernizes in accordance with our times' demands.