Вплив завезеної з-поза меж УСРР робочої сили на деукраїнізацію Донбасу - Сергійчук, В. (Народна творчість та етнологія, 2014)
У статті розповідається про формування української етнічної території на Донбасі з часів козацтва, що було засвідчено переписами 1897 і 1926 років, коли перевагу, як у селах, так і в більшості міст регіону, мали представники українства. На основі архівних матеріалів доведено, що, починаючи саме з 1926 року, спостерігалося цілеспрямоване завезення на Донбас робочої сили з-поза меж УСРР, головним чином, російськомовних осіб, тоді як українці масово переселялися на схід, що призвело до деукраїнізації Донбасу в майбутньому. В статье рассказывается о формировании украинской этнической территории на Донбассе с времен козачества, что засвидетельствовано переписями 1897 и 1926 годов, когда преимущество, как в селах, так и в большинстве городов региона, имели представители украинства. На основании архивных документов доказано, что, начиная именно с 1926 года, наблюдался целеустремленный завоз на Донбасс рабочей силы из-за границ УССР, главным образом русскоязычных лиц, в то время как украинцы массово переселялись на восток, что привело к деукраинизации Донбасса в будущем. The article describes the forming of Ukrainian ethnic territory in Donbas since the Cossack period which was attested by the 1897 and 1926 censuses which showed the Ukrainians’ prevailing both in rural areas and most of the cities of the region. Based on the archival documents, it has been proven that it was 1926 when the commencement of deliberate delivery of a labor force, mostly Russian-speaking, from outside of the Ukrainian SSR could be observed. Meanwhile, the Ukrainians massively migrated to the east which resulted in the subsequent de-Ukrainization of Donbas.