Особливості форм сільських поселень Закарпаття (XIX—XX ст.) - Федака, П. (Народна творчість та етнографія, 1991)
Головним джерелом дослідження форм сільських поселень Закарпаття стали архівні матеріали, зокрема архів кадастральних карт колишньої Підкарпатьскої Русі (під цією назвою Закарпаття входило до складу Чехословацької республіки (1918—1938 роках), що зберігається в обласному державному архіві (ЗОДА). Архів нараховує значну кількість карт з усіх поселень Закарпаття. Карти складалися переважно в 50-ті — 60-ті роки XIX ст., тобто після революції в Угорщині 1848—49 роках та відміни в Австро-Угорщині (в тому числі й на Закарпатті) кріпосного права. Значну цінність становлять і карти, складені в 20-ті роки XX ст., що дало змогу простежити за змінами в розвитку поселень.