Лісоруби і сплавники в українській народній пісенності Карпат - Гнатюк, В. (Народна творчість та етнографія, 1992)
Пісні про карпатських лісорубів і плотарів збагачують українську соціально-побутову пісенність оригінальними образами і сюжетами, виявляючи в той же час спільні риси з іншими тематичними групами пісенних творів цього жанру, в першу чергу з заробітчанськими піснями. Гідно представлені в збірниках українських народних пісень, вони могли б стати цінним надбанням загальнослов’янської фольклористики.