Народні джерела психологізму драматургії Марка Кропивницького - Вертій, О. (Народна творчість та етнографія, 1992)
Становлення М. Л. Кропивницького як драматурга і театрального діяча нерозривно пов'язане з глибинними процесами у житті українського народу, з розвитком його культури. У середовищі селян-хліборобів він учився розуміти їх душу, благородство, здатність співпереживати радість і горе іншої людини, виявляти турботу про неї. Картини народного життя спонукали замислюватися над джерелами добра і зла, ніжності й жорстокості, людяності і безсердечності та егоїзму, а відтак над змістом життя, своїми обов’язками, чітко визначити свої життєві принципи та ідеали, своє місце у світі.