Унікальна українська колекція - Пархоменко, І. (Народна творчість та етнографія, 1992)
У фондах Державного музею українського образотворчого мистецтва України знаходяться унікальні пам’ятки національного декоративного мистецтва XVII—XVIII століть. Це — металеві оправи євангелій, оздоблені карбуванням, гравіруванням, литвом, та до ікон, церковні предмети як водосвятні чаши, козацькі перначі, напрестольні хрести тощо (всього понад 300 одиниць збереження). В цих пам’ятках художнього металу яскраво відбилися традиції форми народної архітектури, декоративні мотиви місцевої флори. Вони вражають високим художнім рівнем і технічною досконалістю.