Про дохристиянські божества і символічно-магічні кліше в поліських замовляннях - Мойсієнко, В. (Народна творчість та етнографія, 1992)
Народна медицина як складова частина духовної культури народу дає багато відповідей на питання походження явищ, процесів, що мають глибокі витоки. У назвах, а особливо у способах лікування (магічних дійствах над хворим, замовленнях, заклинаннях) зберігається іноді багатющий матеріал про світогляд, вірування, культуру наших далеких пращурів. Нині велика увага приділяється вивченню духовної культури в етнолінгвістичному аспекті. Тому детальний аналіз поширених хвороб, вад людського організму дасть результати, які становитимуть певну цінність для мовознавців, етнографів, взагалі для всіх дослідників духовної культури народу.