Коломийка у дослідженнях Володимира Гнатюка - Шумада, Н. (Народна творчість та етнографія, 1992)
Наукові результати вивчення фольклорних жанрів, які, пробившись крізь віки, продовжують активне функціонування, мають особливу вартість, оскільки окреслюють найхарактерніші ознаки цих жанрів не тільки у минулому, а й можуть бути екстрапольовані на подальшу їх долю у фольклорному процесі. Серед них Володимир Гнатюк на перше місце поставив українську коломийку і блискуче довів правомірність такого її першенства у колі монострофічної слов’янської пісенності.