Нові штрихи до «Автопортрета зі свічкою» Тараса Шевченка – автора «Кавказу» та «Заповіту» - Пономаренко, О. (Народна творчість та етнологія, 2022)
У статті проаналізовано розуміння просвітницької ролі митця в суспільстві Т. Шевченком і В. Шекспіром – письменниками, твори яких ознаменували прихід нових епох. Здійснено порівняльно-літературний аналіз основоположних ідей трагедії В. Шекспіра «Ромео і Джульєтта» (рух від Класицизму до Романтизму передано трагічною колізією між ворожнечею родів і високим почуттям любові), поезій «Кавказ» і «Заповіт» у збірці Т. Шевченка «Три літа» (митець стоїть на службі суспільного прозріння заради свободи людини і нації). Зіставлено ключові образи Шевченкової поетичної збірки «Три літа» і «Життя св. пророка Єремії» (за збіркою «Четьї-Мінеї» Д. Туптала). Здійснено спробу розглянути Шевченкову збірку «Три літа» як літературно-художню цілісність і до традиційної в цьому аспекті образності поеми «Сон» долучити «переяславське бачення «Кавказу» та «Заповіту». The comprehension of the educational significance of the artist in society by T. Shevchenko and W. Shakespeare is considered in the article. They are the writers, whose works have marked the beginning of new epochs. Comparative literary analysis of the fundamental ideas of Shakespeare’s tragedy Romeo and Juliet and the poem Caucasus and The Testament poetry from T. Shevchenko’s Three Summers collection is accomplished. The motion from Classicism to Romanticism is rendered in Shakespeare’s work by the tragic collision between the kins’ hostility and a high feeling of love. An artist serves to the social insight for the sake of the person and nation in Shevchenko’s samples. The main images of Shevchenko’s poetry collection Three Summers and Life of the Saint Prophet Jeremiah (according to the collection Chetiyi-Mineyi by D. Tuptalo) are compared. An attempt to consider Shevchenko’s collection Three Summers as a literary and artistic integrity and to add Pereyaslavian vision of The Caucasus and The Testament to the traditional in this aspect imagery of the poem Dream is made.