Шлях народознавця Михайла Слободянюка - Махно, Є.; Рубай, Г. (Народна творчість та етнографія, 1992)
17 жовтня 1988 року помер дослідник народної культури, колишній співробітник Інституту мистецтвознавства, фольклору та етнографії АН України Михайло Васильович Слободянюк (1914—1988). На жаль, його ім’я сьогодні навіть серед науковців майже нікому не відоме. Причиною цього стали передусім ті неймовірно жорстокі обставини, в яких розгорталася наукова діяльність М. Слободянюка. Саме в зв’язку з цим необхідно розповісти про неї сучасним читачам якомога детальніше.