Деякі міркування про виникнення малої сім'ї на Україні - Чмелик, Р. (Народна творчість та етнографія, 1992)
Хронологічно важко визначити час виникнення малої сім’ї на Україні через відсутність відповідних досліджень з етнографії та інших суміжних наук. Більшість дослідників схильні розглядати її функціонування на Україні лише з XVI—XVII ст. Українські вчені минулого та початку нашого століть, зокрема М. Костомаров, П. Чубинський та інші, які говорили про особливості еволюції українського народу і допускали можливість ранішого виникнення індивідуальної сім’ї внаслідок певних умов суспільного розвитку й чинників психологічного характеру, оголошувались буржуазними націоналістами.