Морально-етичні ідеали героїв українських народних дум і пісень про козаків - Охріменко, П.; Охріменко, О. (Народна творчість та етнографія, 1992)
У центрі уваги дум та пісень про козаків знаходяться інтереси батьківщини і народу, які ставляться над усе, навіть вище власного життя.