Приватний сектор як рушійна сила післявоєнної відбудови України: виклики та можливості - Адамов, О.Б. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
У статті досліджено роль приватного сектору як рушійної сили післявоєнної відбудови економіки України в умовах масштабних руйнувань та структурних трансформацій, спричинених військовою агресією Росії. Здійснено комплексний аналіз сучасного стану приватного сектору України, його трансформацій у період 2022–2024 років, а також оцінено виклики та можливості для розвитку підприємництва у процесі відновлення національної економіки. На основі узагальнення світового досвіду післявоєнного відновлення економік Німеччини, Японії, Хорватії та Боснії і Герцеговини визначено ефективні підходи до залучення приватного сектору у відновлювальні процеси економіки. На основі проведеного SWOT-аналізу сформульовано стратегічні напрями державної політики щодо підтримки підприємництва та залучення бізнесу до процесів економічного відновлення. Окреслено перспективи подальших наукових досліджень у сфері адаптації українського приватного сектору до умов післявоєнної відбудови. The article explores the role of the private sector as a driving force in the post-war recovery of Ukraine’s economy amid large-scale destruction and structural transformations caused by Russia’s military aggression. A comprehensive analysis of the current state of Ukraine’s private sector, its transformations during the period of 2022–2024, as well as an assessment of challenges and opportunities for entrepreneurship in the process of national economic recovery, has been conducted. Based on a synthesis of global experiences in post-war economic recovery in Germany, Japan, Croatia, and Bosnia and Herzegovina, effective approaches to engaging the private sector in economic recovery processes have been identified. A SWOT analysis has been used to formulate strategic directions for state policy in supporting entrepreneurship and involving businesses in economic recovery processes. The prospects for further scientific research on adapting Ukraine’s private sector to post-war recovery conditions are outlined.