Peculiarities of tax regulation of the national insurance sector - Panchyshyn, A.V.; Vlasova, Ya.M.; Soroka O.O. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
The article examines the theoretical and methodological foundations of tax regulation in the national insurance sector. It highlights the role of tax policy as a tool for balancing state interests and the financial activities of insurance market participants. The study identifies key challenges in the current tax system, including double taxation, the need for differentiated tax rates, and harmonization issues that hinder the development and transparency of the insurance market. By analyzing the institutional environment and tax instruments, the authors propose strategies to enhance fiscal efficiency, transparency, and competitiveness in the insurance industry. Special attention is given to aligning tax regulation mechanisms with socio-economic objectives, ensuring support for insurance activities while meeting the financial needs of the state. The role of tax policy as a tool for maintaining a balance between state interests and the financial activities of insurance market participants is examined. Key issues of the current tax system are identified, including double taxation, the need for differentiated tax rates, and harmonization challenges that hinder the development and transparency of the insurance market. Based on an analysis of the institutional environment and tax instruments, strategies are proposed to enhance fiscal efficiency, transparency, and the competitiveness of the insurance industry. Special attention is given to aligning tax regulation mechanisms with socio-economic objectives to ensure the sustainable development of the insurance sector and meet the state’s budgetary needs. У статті досліджено теоретико-методологічні основи податкового регулювання у сфері національного страхування. Підкреслюється важливість податкової політики як інструменту збалансування інтересів держави та фінансової діяльності учасників страхового ринку. Дослідження визначає проблеми поточної податкової політики, такі як подвійне оподаткування, необхідність диференційованих податкових ставок і проблеми гармонізації, які перешкоджають зростанню та прозорості страхового ринку. Аналізуючи інституційне середовище та податкові інструменти, автори пропонують стратегії підвищення фіскальної ефективності, прозорості та конкурентоспроможності у страховому секторі. Вони наголошують на важливості узгодження інструментів податкового регулювання з соціально-економічними цілями, виступаючи за збалансований підхід, який підтримує страхову діяльність, одночасно задовольняючи потреби державного бюджету. Розглянуто роль податкової політики як інструменту забезпечення балансу між державними інтересами та фінансовою діяльністю учасників страхового ринку. Визначено ключові проблеми чинної податкової системи, зокрема подвійне оподаткування, необхідність диференціації податкових ставок та питання гармонізації, що стримують розвиток і прозорість страхового ринку. На основі аналізу інституційного середовища та податкових інструментів запропоновано стратегії підвищення фіскальної ефективності, прозорості та конкурентоспроможності страхової галузі. Особливу увагу приділено узгодженню механізмів податкового регулювання із соціально-економічними цілями для забезпечення сталого розвитку страхового сектору та задоволення бюджетних потреб держави.