Використання сучасного інструментарію проєктного менеджменту та настанов управління проєктами для бізнес-проєктів - Латишева, О.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
Стаття присвячена актуальній проблемі використання інструментарію управління проєктами для їх ефективного планування та реалізації. Визначено особливості застосування стандартів проєктного менеджменту та відповідних гайдів (настанов зі зводу знань, керівництв, інструкцій) для бізнес-проєктів. Визначено інструментарій основних методології управління проєктами згідно сучасних стандартів. У статті описано сфери використання сучасного інструментарію проєктного менеджменту, а саме фреймворків, моделей та настанов управління проєктами для бізнес-проєктів. В статті визначено різні орієнтири у найбільш розповсюджених стандартах: від фокусу уваги проєктних команд на процесах (у стандарті PMBОK, від англ. Project Management Body of Knowledge Guide), до фокусу на особистість, зокрема рівень технічних, поведінкових, предметних компетенції фахівця (у стандарт ICB IPMA, від англ. Individual Competence Baseline IPМА), а також орієнтації на компанію, її стратегію розвитку і відповідність проєктів цієї стратегії (у японському стандарті P2M, від англ. Project and Program Management). У статті представлено фреймворки (шаблони логіко-структурної матриці, плану комунікації та плану взаємодії із стейкхолдерами) проєктів, які допомагають організувати, планувати і управляти проєктом незалежно від галузі та виду економічної діяльності. Визначено, що фреймворк (від англ. framework) проєкту – це свого роду «каркас», який забезпечує системний підхід до реалізації проєкту і дозволяє керувати його різними аспектами. Зауважено, що фреймворк проєкту забезпечує структуру, що допомагає надати дорожню карту проєкту, зменшити невизначеність і ризики, а також підвищити ефективність управління проєктами. Сформульовано, що основні компоненти фреймворку проєкту можуть включати інструментарій та моделі відповідно до обраної методології (Agile або Waterfall) для визначення зон відповідальностей в рамках проєкту для керівника проєкту, учасників команди і стейкхолдерів; програмні рішення, методи та моделі, які допомагають управляти ресурсами, термінами, комунікацією, ризиками, якістю, змінами, відстежувати прогрес, оцінювати рівень успішності проєкту, а також формувати документацію та звіти; та ін. This article addresses the current issue of utilizing project management tools for effective project planning and implementation. It identifies the specifics of applying project management standards and relevant guides (guidelines, manuals, instructions) for business projects. The article outlines the tools of major project management methodologies according to modern standards. It describes the areas of application for contemporary project management tools, namely frameworks, models, and project management guidelines for business projects. The article highlights different focuses within the most common standards: from emphasizing processes for project teams (in the PMBOK standard, Project Management Body of Knowledge Guide), to focusing on individuals, specifically the level of technical, behavioral, and contextual competencies of professionals (in the ICB IPMA standard, Individual Competence Baseline IPMA), and also the orientation towards the company, its development strategy, and the alignment of projects with this strategy (in the Japanese P2M standard, Project and Program Management). The article presents project frameworks (templates for the logical framework matrix, communication plan, and stakeholder engagement plan) that help organize, plan, and manage projects regardless of industry or economic activity. It is determined that a project framework is a kind of “skeleton” that provides a systematic approach to project implementation and allows for managing its various aspects. It is noted that a project framework provides a structure that helps create a project roadmap, reduce uncertainty and risks, and enhance project management efficiency. It is formulated that the main components of a project framework can include tools and models according to the chosen methodology (Agile or Waterfall) for defining responsibilities within the project for the project manager, team members, and stakeholders; software solutions, methods, and models that help manage resources, timelines, communication, risks, quality, changes, track progress, evaluate project success, and generate documentation and reports; and more.