Інноваційні технології як чинник оптимізації екологічного управління в контексті вирішення економічних та логістичних завдань підприємства - Бондар, Ю.А.; Щоголєва, І.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
У статті розглядається роль інноваційних технологій у вдосконаленні екологічного управління підприємствами. Особливо увага приділяється їхньому впливу на оптимізацію економічних та логістичних процесів. Досліджено перспективи впровадження цифрових рішень, автоматизації та екологічно орієнтованих стратегій для підвищення ефективності ресурсокористування та зменшення негативного впливу на довкілля. Досліджено інноваційні технології управління відходами як шлях до сталого розвитку, зосереджено увагу на сучасних підходах до мінімізації негативного впливу відходів на навколишнє середовище. Висвітлено значення державного регулювання та участі громади у створенні ефективної системи управління відходами. Дослідження базується на використанні IoT-технологій для покращення ефективності системи поводження з відходами. Розроблено проєкт «SmartWASTE» у місті Кропивницький, в якому аналізується впровадження інтелектуальних датчиків вимірювання рівня заповнення контейнерів для сміття. Представлено PEST-аналіз та SWOT-аналіз, що виявляє можливості й виклики впровадження розумних технологій в управління відходами. Визначено ключові переваги таких рішень: зменшення екологічного навантаження, оптимізація маршрутів вивезення сміття, зниження витрат. Наголошено на перспективності масштабування проєкту та інтеграції інноваційних підходів у рамках концепції «Розумне місто». The article considers the role of innovative technologies in improving environmental management of enterprises. Particular attention is paid to their impact on the optimization of economic and logistical processes. The prospects for the implementation of digital solutions, automation and environmentally friendly strategies to increase the efficiency of resource use and reduce the negative impact on the environment are studied. Innovative waste management technologies are studied as a path to sustainable development, focusing on modern approaches to minimizing the negative impact of waste on the environment. The importance of state regulation and community participation in creating an effective waste management system is highlighted. The study is based on the use of IoT technologies to improve the efficiency of the waste management system. The SmartWASTE project has been developed in the city of Kropyvnytskyi, which analyzes the implementation of intelligent sensors for measuring the level of filling of garbage containers. PEST analysis and SWOT analysis are presented, revealing the opportunities and challenges of implementing smart technologies in waste management. The key advantages of such solutions are identified: reducing the environmental load, optimizing garbage removal routes, reducing costs. The prospects of scaling the project and integrating innovative approaches within the framework of the Smart City concept are emphasized.