Впровадження штучного інтелекту в діяльність організацій - Клюс, Ю.І.; Гуменюк, В.В. (Управління економікою: теорія та практика, 2024)
Оскільки ШІ є однією з ключових технологій, що формує цифрову економіку, його застосування охоплює широке коло бізнес-процесів, починаючи від автоматизації рутинних завдань і закінчуючи стратегічним прийняттям рішень. Дана стаття присвячена аналізу сучасних досліджень і публікацій щодо впливу штучного інтелекту (ШІ) на підприємницьку діяльність, а також можливостей і викликів, які виникають у процесі його впровадження. В ній розглядається глобальна тенденція зростання популярності генеративного ШІ, який дозволяє створювати контент, оптимізувати операційні процеси та покращувати взаємодію з клієнтами. Окрему увагу приділено аналізу переваг використання ШІ в бізнесі, серед яких підвищення продуктивності, економія ресурсів, персоналізація послуг, підвищення якості аналітики та прискорення процесу прийняття рішень. У дослідженні розглянуто результати досліджень, що підтверджують ефективність інтеграції ШІ у компаніях різних галузей, включаючи фінансовий сектор, роздрібну торгівлю, виробництво та логістику. Однак автори акцентують увагу не лише на позитивних аспектах, а й на бар’єрах, що ускладнюють впровадження ШІ у бізнес-процеси. Серед основних викликів виділено високу вартість розробки та впровадження, потребу у спеціалізованих кадрах, складність інтеграції в існуючі бізнес-моделі та питання етичності й безпеки даних. У статті запропоновано покроковий підхід до імплементації ШІ, що включає оцінку технологічної зрілості компанії, визначення ключових показників ефективності, вибір релевантних рішень, навчання персоналу та безперервний моніторинг ефективності роботи ШІ-систем. Описано модель AI Readiness від Deloitte, яка дозволяє компаніям оцінити рівень готовності до використання ШІ та сформувати стратегію його впровадження. Загалом, дане дослідження підкреслює важливість комплексного підходу до впровадження ШІ в підприємницьку діяльність, з урахуванням усіх можливих ризиків і перешкод. Отримані висновки та рекомендації можуть бути корисними як для бізнес-лідерів, так і для дослідників, що вивчають вплив інноваційних технологій на економіку. As AI is one of the key technologies shaping the digital economy, its application covers a wide range of business processes, from automation of routine tasks to strategic decision-making. This article analyzes current research and publications on the impact of artificial intelligence (AI) on business activities, as well as the opportunities and challenges that arise in the process of its implementation. The article discusses the global trend of growing popularity of generative AI, which allows creating content, optimizing operational processes, and improving customer interaction. Particular attention is paid to the analysis of the benefits of using AI in business, including increased productivity, resource savings, personalization of services, improved analytics, and accelerated decision-making. The study reviews the results of studies confirming the effectiveness of AI integration in companies from various industries, including the financial sector, retail, manufacturing, and logistics. However, the authors focus not only on the positive aspects but also on the barriers that complicate the implementation of AI in business processes. Among the main challenges are the high cost of development and implementation, the need for specialized personnel, the complexity of integration into existing business models, and the issues of ethics and data security. The article proposes a step-by-step approach to AI implementation, which includes assessing the company’s technological maturity, identifying key performance indicators, selecting relevant solutions, training personnel, and continuously monitoring the efficiency of AI systems. The author describes the Deloitte AI Readiness model that allows companies to assess the level of readiness to use AI and formulate a strategy for its implementation. In general, this study emphasizes the importance of a comprehensive approach to the implementation of AI in business, taking into account all possible risks and obstacles. The conclusions and recommendations can be useful for both business leaders and researchers studying the impact of innovative technologies on the economy.